ЮНИ

14

2019

ДЕКЛАРАЦИЯ до медиите


ДЕКЛАРАЦИЯ до медиите

Както предупредихме на пресконференция в БТА само преди няколко дни, репресиите срещу кабелните оператори започнаха. На 13.06.2019 г. след „ювелирна“ акция на ГДБОП, за която ние знаехме от преди два месеца, включително от кого е поръчана, беше иззета цялата техника на наши членове и колеги в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Дупница, Гоце Делчев, Сандански и още десетки населени места. В резултат дейността на кабелните оператори там бе насилствено преустановена и всичко това под благовидния предлог за борба с пиратството. Всъщност се преследваха корпоративни интереси на организации, които целят ликвидиране на конкуренти и разчистване на пазари.

Големите потърпевши от тази „ювелирна“ акция обаче се оказаха обикновените хора в посочените населени места, които останаха през 21-век в страна-членка на ЕС без телевизия и интернет. Това е изключително тежко посегателство върху гражданските им права, защото правото да получаваш и разпространяваш информация е основно човешко право, съгласно редица европейски конвенции.

Спирането на интернет блокира дейността на редица общини и банки, особено в Югозападна България, бизнесът е парализиран, а граждани се самоорганизират за протести.

Ювелирната“ акция има и още една тежка последица – преустановена бе дейността на местната телевизия „Рила“, която излъчва за регионите на Кюстендил и Дупница, а журналистите не са били допуснати до работните си места. Т. е. затворена беше цяла една медия. И после се питаме защо България трайно се е ориентирала към последните места по свобода на словото в света, далеч зад повечето африкански държави, което срам за страна-членка на ЕС.

Предстои лавина от дела срещу България в Европейския съд в Люксембург и лицата, които инспирираха и допуснаха тази срамна „ювелирна“ акция следва да поемат своята отговорност.Вход за членове на клуба