МАР

31

2017

КЗК глоби с 2.9 млн.лв. БТВ медиа груп


КЗК глоби с 2.9 млн.лв. БТВ медиа груп

КЗК глоби с 2.9 млн. лв. "БТВ медиа груп" за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне с кабелни оператори. Регулаторът откри нарушения при три доставчика на тв сигнал и за всяко е наложена отделна санкция от по 3% от нетните приходи от разпространение на телевизионни програми на дружеството за 2016 г. Провереният период е от юли 2015 г.

Преписката е образувана по жалба на четири кабелни оператора от Южна България - "Вирджиния Ер Ен" - Бургас, "Вайтъл-И" - Сандански, "Цифрова кабелна телевизия" - Пловдив, и "Кабел Сат-запад" – Благоевград. Компаниите твърдят, че "БТВ медиа груп" и "Нова броудкастинг груп" поставят "ултимативно изискване кабелните оператори да включат по-нискорейтинговите програми bTV Action, bTV Lady, "Кино Нова", "Диема фемили" и други в основните си програмни пакети като условие за сключване на договор". В допълнение те не позволяват на кабелните оператори да придобият правата единствено на националните им ефирни телевизии - bTV и "Нова телевизия", въпреки че са задължителни за качване на мултиплекса за безплатно ефирно излъчване. "Ако кабелен оператор бъде лишен от достъп за разпространение на програмите на Би Ти Ви и "Нова", които държат около 80% от зрителската аудитория в България, следва сигурен и бърз фалит и напускане на пазара", твърдят от компаниите.

КЗК установява, че не е извършено нарушение по чл. 37а от ЗЗК от страна на "БТВ медиа груп" ЕАД по отношение на "Вирджиния - Ер Ен", както и че няма нарушения от страна на "Нова телевизия", тъй като при нея все пак има клаузи за предоговаряне на минимални и промяна на цени, както и че броят абонати се определя по-ясно.Вход за членове на клуба